„Podařilo se nám najít dlouhou chodbu, která pravděpodobně pochází z barokní přestavby zámku. Nejspíš propojovala sklepení pod zámkem a vedla až mimo opevněný areál. O jejím účelu zatím nemáme úplně jasno, ale pravděpodobně sloužila pro zásobování vodou, protože její součástí byla i studna, a nejspíš mohla sloužit i jako úniková cesta ven," popsal archeolog Miroslav Dejmal z Archaie Brno.

Neobvyklé je podle něj to, že chodba byla po celé své délce volně průchozí a nezasypaná. I když o ní archeologové před začátkem průzkumu nic netušili, před lety byla její existence zřejmě veřejně známá.

„Vchod do chodby ze zámeckých sklepů byl zazděn a na té zdi je napsáno, že se tak stalo v dubnu 1933. Předpokládáme tedy, že byla zazděna v době, kdy probíhaly úpravy zámku na sídlo prezidenta republiky,“ dodal Dejmal.

Hradby tvrze i cášský roh

Průzkum v okolí zámku trval od letošního února do konce července, v současnosti archeologové probírají shromážděný materiál. Kromě objevení chodby se jim podařilo najít pozůstatky všech hlavních etap areálu. „Našli jsme dosud úplně neznámou hradbu gotické tvrze ze 14. až 15. století, dokázali bychom územně vymezit, jak velká byla. Následnou velkou renesanční přestavbu za Pernštejnů dokážeme díky průzkumu přesně rekonstruovat,“ řekl archeolog.

Asi nejzajímavějším nálezem mezi drobnými předměty nalezenými v okolí židlochovického zámku byl zlomek takzvaného cášského rohu ze 14. až 15. století. Drobný keramický předmět našli odborníci při laboratorním zpracování nálezů.

„Během středověku byly velmi populární pouti na poutní místa. Jedním z nich byly i Cáchy, jedno z nejdůležitějších říšských měst. Když se vystavovaly ostatky Karla Velikého, troubilo se na trumpety a rohy. A jako upomínku na pouť si poutníci z Cách přiváželi drobné keramické i kovové rohy, na které se dalo zapískat,“ popsal nález Miroslav Dejmal.

VIDEO: Už jste letos navštívili Buchlovice?