„Společně se Střelniční věží v hradebním příkopu, kterou jsme opravili před třemi lety, se plánovanou opravou dalších dvou věží nabízí myšlenka vytvořit prohlídkový okruh po hradebním opevnění Znojma. Budeme zase o jednu významnou a jedinečnou turistikou atrakci bohatší,“ libuje si starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Obě věže jsou součástí středověkého opevnění města. „Válcovou tvoří jediná místnost, z níž povede strmé dřevěné schodiště na střechu, kde vznikne vyhlídka,“ uvedla mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Druhá s tvarem hranolu má jedno podzemní a dvě nadzemní patra. „Vzhledem k tomu, že do věže zatéká, jsou zde porušeny omítky. Proto se v narušených místech odstraní, zdi a stropy se důkladně očistí a provedou se sanační práce. Úpravy se dotknou i venkovních, okenních a dveřních otvorů a odborně se ošetří i dřevěné konstrukce jako stropy a schodiště,“ upřesnila Pastrňáková.

Po opravě obou věží je radnice napojí na existující síť stezek a také na druhý vstup do Kapucínské zahrady z ulice Pasteurova. „Samostatný projekt řeší i elektrifikaci zahrady a věží, aby se výjimečně daly využít i v nočních hodinách. Celkově město do areálu investuje 3,3 milionu korun,“ dodala mluvčí znojemské radnice.

VIDEO: Znojmo je na svou historii náležitě pyšné, tradiční vinobraní nesené v duchu středověku, je ve městě velmi populární.

Fotogalerie
4 fotografie