Jsme v situaci, kdy bychom potřebovali stabilizovat počty strážníků, a místo toho se nám nedařilo často udržet ani ty stávající. Pro zájemce o tyto profese bylo totiž výrazně výhodnější stát se například státním policistou, než nastoupit k městské policii,“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál (53, ANO).

Chybějící strážníky potvrdil i mluvčí Městské police Brno Pavel Šoba. „Podle tabulek máme mít 540 strážníků. Je jich ale necelých 500, takže nám schází asi 50 lidí,“ přiznal.

V současnosti jsou mzdy strážníků ve srovnání s policisty řádově o několik tisíc nižší. Zatímco u městské policie získá strážník po dvou letech praxe průměrně 20 000 Kč hrubého, u státní policie je to asi 27 000 Kč. Od ledna příštího roku by strážníci měli mít v průměru 23 500 Kč.

VIDEO: Práce brněnských strážníků je velmi různorodá. Chrání majetek, obyvatele i návštěvníky města a často pomáhají i zvířatům.

Video
Video se připravuje ...

Brněnští strážníci včasným a profesionálním zásahem zachránili život pořezanému psovi, měl tepenné krvácení. Městská policie Brno