V pořadí druhý speciální bavorák, který na jih Moravy zamířil po nešťastné květnové havárii jeho předchůdce, budí respekt. Potvrdil to řidič a policista v jedné osobě Jindřich Rybka. „Už při cestě na letiště po D1 se řidiči očividně ukáznili. Jeli jsme 130 a také motorkáři se za nás vzorně zařadili. Je ale fakt, že auto je v policejních barvách a tudíž na očích,“ svěřil se policista.

Hybrid s elektromotorem a zážehovým motorem stojí kolem čtyř milionů korun. Je to ideální supersportovní speciál. Výrobce udává zrychlení z klidu na stovku za 4,4 vteřiny. „Příjemný volant, sedí v ruce, celkově z auta skvělý pocit. Na druhou stranu řidič musí znát jeho sílu a respektovat ji. Jako řidič i jako policista ve službě,“ podotkl během zkušební jízdy Jindřich Rybka.
Video
Video se připravuje ...

Blesk se v úterý projel po dráze vyškovského letiště v supersportovním hybridu BMW i8. Jízdu kometuje policista Jindřich Rybka Zdeněk Matyáš

K běžnému užívání se tenhle bavorák ale moc nehodí. „Vzadu je málo místa, rodina by se asi moc nesvezla. A třeba manželka by neměla kam dát nákup,“ usmíval se policista. Zato v kufru najdete kufřík s ruční kamerou pro měření rychlosti, testovací zařízení na přítomnost drog v těle řidiče a pochopitelně alkoholtester. Na dálnice a silnice převážně na jižní Moravě vyrazí superžihadlo už ve středu. Pohlídá šoféry na D1, D2 a cestách převážně první třídy.

První supersport je zbořený

První supersport dostala policie na jihu Moravy zapůjčený začátkem května, už za tři týdny s ním ale policejní řidič havaroval. Za jízdy dostal mrtvici. V autě s ním jako spolujezdec jel i hradní protokolář Vladimír Kruliš. Ten si zlomil dva krční obratle. Jízda se uskutečnila po skončení oficiálního programu prezidentské návštěvy kraje.

Video
Video se připravuje ...

Zrychlení? Z nuly na stovku za 4,4 vteřiny! To je vizitka superžihadla BMW i8 Zdeněk Matyáš

„Kolega se stále léčí, čeká ho rehabilitace. Držíme mu palce,“ řekl policista. Kruliš už byl propuštěn do domácího léčení. Generální inspekce bezpečnostních sborů při vyšetřování nevyhodnotila jako porušení zákona či předpisů fakt, že se Kruliš v bavoráku projel. Společnost BMW Group později odmítla zveřejnit, jaká škoda na autě vznikla s odkazem na pojistky, které podobné události kryjí.

Stejná auta využívají také bezpečnostní sbory v západní Evropě. Vůz kombinuje přeplňovaný zážehový tříválec 1,5 litru pohánějící kola zadní nápravy a elektromotor vpředu. Celkový výkon hnací soustavy činí 266 kW/362 k. V pořadí druhý speciál získala policie na půl roku nebo do najetí 20 tisíc kilometrů. 

Video
Video se připravuje ...

Hybrid BMW i8 při předváděčce na dráze vyškovského letiště Zdeněk Matyáš

 

Fotogalerie
38 fotografií