„Během oprav na železniční trati Břeclav – Znojmo jsme přijali již dvě oznámení vztahující se k nálezu munice. Jako první byla na rekonstruované trati objevena letecká puma, a to v blízkosti hřbitova ve Valticích,“ uvedla mluvčí policie Kamila Haraštová.

Další nález na sebe nedal dlouho čekat. „Dělníci o pár dnů později našli dělostřelecký granát. Také on pocházel z období 2. světové války a byl pyrotechniky odvezen k odpálení do nedalekého Bořího lesa,“ doplnila Haraštová.

Rekonstrukce trati mezi Břeclaví a Znojmem zahrnuje kolejové úpravy v úseku Boří Les – Valtice, rekonstrukci všech přejezdů v daném úseku  a opravu jednoho mostu a 13 propustků,“ upřesnil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Akce přinese podle železničářů zlepšení jízdního komfortu, zvýšení traťové rychlosti až na 120 km/h se zkrácením jízdních dob a zvýšením stability jízdního řádu. Náklady jsou 704 milionů korun. Oprava začala v dubnu a potrvá do 30. června, do té doby přepravují cestující v rámci náhradní přepravy autobusy.

VIDEO: Pyrotechnici se nenudí ani více než 70 let od skončení 2. světové války. Většinou odpalují munici právě z tohoto období.

Video
Video se připravuje ...

Pyrotechnici odpalují nebezpečnou nálož. Policie Vysočina, Jiří Čada