„Díky tomu můžeme příspěvek vyplatit mnohem rychleji než dosud. „Prvních pětadvacet tisíc uchazeči dostanou okamžitě po tříměsíčním rekvalifikačním kurzu a složení zkoušky odborné způsobilosti. Druhou polovinu vyplatíme hned po podpisu smlouvy na dobu neurčitou,“ vysvětlil Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Tím ovšem výčet bonusů nekončí. „Portfolio výhod pro strážníky se přitom nedávno rozšířilo o dva dny indispozičního volna, dále mají nárok na pět týdnů dovolené nebo příspěvek na stravu a penzijní připojištění. Po Brně mohou celý rok cestovat městskou hromadnou dopravou zdarma,“ doplnil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

V současné době je v Brně 484 strážníků a v kurzu 10 čekatelů, kteří budou zkoušky skládat v dubnu. „Náš cílový stav je 541 strážníků,“ upřesnil Ghanem.

Brněnští strážníci bez praxe dostanou v začátku 17 640 korun. Plat jim narůstá v závislosti na výši rizikového příplatku, jenž dosahuje až čtyř tisíc korun, příplatků za směnnost, za práci v noci i o víkendu.

„Podle individuálních kvalit a pracovních výkonů se liší i osobní ohodnocení. S odpracovanými lety strážníci postupují po jednotlivých platových stupních až k základnímu platu okolo 22 tisíc korun. Navíc u nás funguje kariérní růst,“ upřesnil Oprchal, který sám začínal jako pochůzkář.

Zájemci se mohou hlásit průběžně prostřednictvím jednoduchého formuláře na stránkách městské policie. Musí mít přinejmenším středoškolské vzdělání zakončené maturitní zkouškou a očekává se od nich bezúhonnost a spolehlivost. V současné době stále ještě platí, že zákonným požadavkem je věk minimálně 21 let.