Padesátníci a starší patří k rizikové skupině nezaměstnaných. Jsou v produktivním věku se spoustou zkušeností, ale pro mnohé firmy už »staří«. To se ale naštěstí postupně mění. O zkušené zaměstnance mají zájem například v drásovském závodě Siemensu, kdy nyní hledají desítky lidí.

„Za tímto účelem jsme vypracovali komunikační kampaň, kterou jsme nazvali »Vítáme energii mladých i zkušenosti padesátníků«.  Z motta naší kampaně jednoznačně vyplývá, že cílíme na všechny věkové skupiny bez rozdílu,“ potvrdil ředitel elektrotechnického závodu Ivo Pavelec. Firma se podle něj současně snaží motivovat i zkušené zaměstnance k pokračování v pracovní činnosti i po dosažení důchodového věku.

Podobně je na tom i výrobce šicích strojů Minerva z Boskovic. „Noví schopní a vyučení pracovníci se shánějí obtížně. Aktuálně existují jen dvě možnosti, a to přeplácení, nebo zaškolení lidí z jiného oboru. Věk pro nás není překážkou ani z hlediska našeho výrobního programu,“ uvedl předseda představenstva František Hrda.

Pozadu nezůstává ani Jihomoravský kraj. Zaměstnání lidí nad 50 let se snaží podpořit formou tzv. age managementu. Ten kraj uplatňuje v příspěvkových organizacích i na dalších místech. „Na straně druhé pomáhá zaměstnavatelům využít co nejlépe znalostí a zkušeností pracovníků a může být částečným řešením dopadů odchodu pracovníků z nedostatkových profesí do starobního důchodu,“ uvedl Jiří Klement z krajského úřadu.