„Externí pracovnice má vytvořit pravidla komunikace s veřejností včetně doporučení, jak často a jakým způsobem reagovat na podněty občanů, jak řešit závažné problémy a stížnosti, jakým způsobem řešit „lavinu“ negativních reakcí na konkrétní událost,“ stojí mimo jiné v popisu práce nové mluvčí.

„Připadá mi to jako snaha za peníze daňových poplatníků najmout odbornou sílu, která bude mimo jiné pomáhat odborně se vypořádat s dotěrnou opozicí,“ upozornil zastupitel Petr Buráň (29, Svobodní).

Starosta to přiznává. „Vlnou negativních reakcí bych nazval prezentaci polopravd ze strany Svobodných a skutečně potřebuji osobu, která bude na tyto neustálé výpady reagovat,“ přiznal starosta Milan Lúčka (61, bez polit. příslušnosti).

Místostarosta Ladislav Ambrozek (46, KDU-ČSL) se k uzavření smlouvy s externí mluvčí radnice zatím nechce vyjadřovat. „Svůj názor na její přijetí přetlumočím nejprve radě města. Do médií ho zatím nebudu komentovat,“ uvedl Ambrozek.

Jiný místostarosta Vítězslav Krabička (57, Změna) rovnou přiznává, že se mu smlouva nelíbí. Vadí mu například i to, že má mluvčí pracovat jen dva dny v týdnu při sazbě 500 korun za hodinu čili za 32 tisíc za měsíc! Předchozí mluvčí radnice, která odešla na mateřskou, si přitom mohla vydělat maximálně 27 950. Měla přitom běžnou pracovní dobu.

Nesouhlas s uzavřením smlouvy neskrývají ani radní. „Každý politik by se měl obhájit sám. Mluvčí, která má sloužit proti opozici, je nesmysl. Musíme pracovat jednotně, a ne hrát si na koalici a opozici. Dva dny v týdnu jsou navíc velmi málo,“ je přesvědčená Jana Gajošová (50, Řád národa).

Podobný názor je slyšet i od dalších zastupitelů. „Mluvčí musí být sžitý s radnicí. Dva dny v týdnu jsou málo. Nemůže takto reagovat včas na vzniklé problémy. Myslím, že Hodonín není zase tak velkým městem, abychom si tady najímali experta na práci dva dny v týdnu,“ domnívá se Radana Stahalová (43, Nezávislí).

Milan Lúčka se stal starostou Hodonína jako člen hnutí ANO v listopadu 2015, když sesadil tehdejší starostku Milanu Grauovou (48) ze stejného politického uskupení. Hnutí ANO reagovalo na změnu na radnici tím, že oba z ANO vyloučilo.