"Chceme letos ukázat, že se francouzsky mluví na všech kontinentech," řekla novinářům Aude Martinová z Francouzské aliance v Brně. Prostor tak dostane kultura Quebeku nebo některých afrických zemí, kde v minulosti francouzština zapustila kořeny.

Přehlídku zahájí 9. a 10. dubna jarmark jídla, designu a zábavy Le Rendez-vous v Malé Americe. Návštěvníci ochutnají třeba francouzské slané koláče, makronky, belgickou čokoládu a africké polévky. "K zajímavostem patří výrobky z opatství Nový Dvůr podle tradičních receptur trapistických mnichů," uvedla za pořadatele jarmarku Andrea Vojtěchovská.

V dalších dnech mohou lidé vybírat z přednášek, tvůrčích dílen, koncertů a filmových projekcí v kině Art. Důležitým festivalovým prostorem je letos zahrada kláštera na Starém Brně, kde se usídlí hlavně divadelníci. Přehlídku zakončí 24. dubna turnaj v pétanque.

V Brně podle Martinové žije asi 300 rodilých Francouzů, často pracují pro nadnárodní firmy jako IBM a Motorola. Na festivalové akce přicházejí nejen oni, ale také francouzsky mluvící Češi a široká veřejnost, jež chce třeba jen ochutnat gastronomii země galského kohouta. Jazykové kurzy Francouzské aliance navštěvuje v každém semestru asi 200 studentů.