Vstup do Fait Gallery bude bezplatný. Provozovatelé plánují kromě výstav také tvůrčí dílny, přednášky a setkávání s umělci. Po dnešním slavnostním znovuotevření bude galerie přístupná pravidelně od úterka do soboty.

Vincourová v expozici Kdykoliv si řekneš propojuje smysl pro rukodělný detail a intimitu s monumentálním měřítkem prostoru. Paralelně rozvíjí několik témat, především paměť, tělo a všednodennost. Na jedné straně podle kurátorky Martiny Pachmanové stojí putování v čase, na straně druhé pak zkoumání různých podob tělesnosti. "Svorníkem obou je pak důmyslná práce s banalitou, díky níž autorka dokáže z těch nejobyčejnějších, často i náhodně nalezených materiálů, odpadků a fragmentů materiálního světa odvyprávět silné příběhy," popsala Pachmanová.

Ve Fait Gallery se představuje také autorská dvojice Jiří Franta a David Böhm v expozici Slepcův sen. Úvodní nabídku doplňují práce Ewy a Jacka Doroszenkových z Polska, jejichž společným zájmem je zvuk jako prostředek vizuálního umění.

Bývalá továrna v majetku města slouží výtvarnému umění déle než deset let. Fait chce místo proměnit v široce pojaté kulturní centrum. "Mým zájmem je i nadále zachovat nulové vstupné, a pomáhat tak zvyšovat přirozený standard životní úrovně obyvatel města Brna. Zároveň Fait Gallery přispěje k lepšímu povědomí o současném umění organizací odborných přednášek a workshopů pro veřejnost," uvedl Fait nedávno v tiskové zprávě.

Fait je předsedou představenstva společnosti Jet Investment, která investuje ve výrobním průmyslu a realitách, zaměřuje se na restrukturalizace podniků. Do skupiny patří výrobce technických tkanin Kordgroup, kladenské Strojírny Poldi, třebíčská PBS Industry, dále MSV Metal Studénka nebo zpracovatel dřeva Less & Timber. Výtvarné umění sbírá Fait přibližně od roku 2000.