"Situace se zlepšuje od roku 2009, kdy nám zákon umožnil, aby si revizoři pořizovali audionahrávky z jednání s cestujícími a jejich chování tak měli zdokumentované," uvedla mluvčí.

Kontrolor má při jednání s cestujícími zapnutý diktafon a pořizuje si z něj audionahrávku, kterou pak může při případném sporu ohledně agresivního chování cestujícího použít. Pořizovat tyto nahrávky umožnilo rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Drobných útoků, které mají většinou podobu strkanic s cestujícím přistiženým bez jízdenky, eviduje podnik ročně kolem 30. Ročně revizoři přistihnou bez jízdenky v brněnských tramvajích, autobusech a trolejbusech asi 70.000 lidí.

Dopravní podnik zaměstnává pět desítek kontrolorů. Za jízdu bez jízdenky hrozí cestujícímu pokuta 825 korun. Pokud ji neuhradí do pěti dní, zvyšuje se tato částka na 1525 korun. Při odhalení neplatičů reagují někteří z těchto cestujících podrážděně.

"Občas na pokutu reagují neplatiči šťouchnutím do revizora. Lze ale říci, že i ony dva loňské větší útoky skočily pro kontrolory bez zdravotních následků. V nemocnici byli jen na zdravotní prohlídce," uvedla mluvčí. V minulosti ale firma evidovala také útoky, po nichž měli kontroloři vykloubené prsty.

Ke zlepšení statistik podle mluvčí přispěla i častá školení revizorů. Učí se lépe vyjednávat a nekonfliktně řešit spory s cestujícími.