Pokud i zastupitelstvo podmínky prodeje schválí, lze podle Vokřála připravit kupní smlouvou a další dokumenty, které by schvalovalo zastupitelstvo v prosinci. Prodej by se tak měl uzavřít definitivně do konce letošního roku.

Podle analytika společnosti Cyrrus Jiřího Šimary je dohodnutá cena pro město příznivá. "Velkou zásluhu na tom má to, že splátka půjčky půjde přímo z rozpočtu Veletrhů Brna a ne z městské kasy, jak se původně předpokládalo," uvedl Šimara. Podle něj se teď může společnost soustředit na další rozvoj. Primátor řekl, že představa německé strany o ceně byla ještě na jaře výrazně odlišná. "Argumentů byla celá řada. Pro nás hrál čas, chtěli transkaci do konce roku dotáhnout. Navíc historická část veletrhu má pro výstavnictví spíš negativní hodnotu. Představa německé strany byla také taková, že když se bude z majetku cokoliv prodávat, že na tom budou participovat, což se podařilo odstínit," řekl Vokřál.

Město se stane po dokončení obchodu majoritním vlastníkem výstavní společnosti, bude mít v držení 95 procent akcií. Ostatní drží minoritní akcionáři. Obchod chce zaplatit z rozpočtu, protože podřízenou půjčku budou refinancovat a splácet Veletrhy. "Poskytla jim ji německá strana a jelikož jde o podřízenou půjčku, dostala by se k penězům až poté, co Veletrhy splatí klasický komerční bankovní úvěr," řekl Vokřál.

Veletrhy Brno dnešní zprávu vítají. "Končí pro nás období nejistoty. Mělo negativní dopad nejen na nás, ale i na vystavovatele. V okolních zemích je také běžné, že výstavní společnosti vlastní města," řekl ČTK mluvčí společnosti David Pokorný. Nečeká, že by se měly po prodeji dít zásadní změny, což již dříve potvrdil i Vokřál. Rozhodně však bude potřeba doplnit mangement po odchodu jeho německé části.

Pro město je klíčové, aby se v Brně podařilo udržet výstavnictví. "Letošní strojírenský veletrh potvrdil, že město se díky tomu oživí," uvedl. Na hlavní veletržní činnost jsou navíc podle něj navázány další obchodní možnosti. "Uvidíme, co bude se zbytným majetkem. Diskutuje se například o posunu tramvajové smyčky v Pisárkách, s hasiči diskutujeme o uvolnění části pozemku pro ně, protože současné podmínky už nevyhovují standardům. Rozhodně ale nebudeme mít k areálu developerský přístup," řekl Vokřál. Město také uvažuje o větším zpřístupnění části s historickými pavilony, o případném propojení ulice Hlinky s Riviérou.

Již dříve ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš řekl, že je potřeba udržet nastavený obchodní model dalších osm let, aby se Veletrhy zbavily dluhů.

Německý vlastník inicioval jednání již před třemi lety, na čas se však zastavila.