Velká cena ČR se uskutečnila v půli srpna. Jejímu konání však předcházely velké komplikace a nebylo jasné, zda se pojede. Dosavadní pořadatel Automotodrom Brno totiž nechtěl závod kvůli velké finanční zátěži. Ta vzniká kvůli takzvanému zalistovacímu poplatku, jehož výše se pohybuje podle kurzu okolo 70 až 80 milionů korun. Nakonec na něj přislíbily peníze kraj, město a stát. GP se rozhodly zachránit kvůli tomu, že dělají dobré jméno České republice, kraji i městu a zároveň mají velký ekonomický přínos.

Kraj peníze pošle promotérské společnosti Dorna, která licenci uděluje. "Schválili jsme si potřebné úkony, aby peníze obdržela Dorna. Zvolili jsme ale způsob v souladu s českým právem, který má své lhůty. Jihomoravský kraj si ale splní, co slíbil. Předpokládám, že peníze pošleme i dřív než do konce roku, možná i do půli prosince," dodal Hašek.

Kraj podle něj zároveň vrátil dotaci 30 milionů korun státu, které měl původně přeposlat Dorně na dluh Automotodromu za část loňského zalistovacího poplatku. Nemohl tak ale učinit kvůli podmínkám vlády, která zavázala použití dotace pouze na letošní rok, nikoliv na roky předchozí. Podle mluvčího Automotodromu Jiřího Smetany Dorna stále čeká na 30 milionů za rok 2014. Kvůli nim byly závody ohrožené i letos. Přestože chtěl pomoct kraj i město, staré dluhy soukromého subjektu řešit nemohou. Dluh tak nejspíš bude muset vyřešit sám Automotodrom. Od příštích let má ale závody nově pořádat společnost města a kraje, která získá od Dorny licenci a bude garantem zajištění peněz na poplatek.

Město Brno už si svoje letos splnilo, na závody dalo 10 milionů. "Částka byla uhrazena pár týdnů před zahájením Grand Prix," sdělil ČTK mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Třicetimilionovou dotaci od státu řeší nakonec s Dornou místo kraje ministerstvo školství.