Zahajovací Noc flamenca, která se uskuteční 9. srpna, poutá podle Gabriely Peringerové z Turistického informačního centra značný zájem návštěvníků. Nejlepší místa na velkém nádvoří jsou už rozebrána. Hlavní hvězdy večera jsou kytarista Raúl Mannola s tanečnicí Eleonorou Bayazovou.

Jeden z koncertů na Nové radnici se letos změní v poctu Štěpánu Rakovi. Světoznámý virtuóz a první vysokoškolský profesor hry na kytaru v Česku oslaví těsně před festivalem 70. narozeniny. Vystoupí hudebníci z Česka, Slovenska a Venezuely.

Programovým bonusem je koncert zpěvačky a houslistky Ivy Bittové s kytaristou Vladislavem Bláhou, dlouholetým pořadatelem brněnské kytarové přehlídky, jenž si loni zahrál třeba v prestižní newyorské Carnegie Hall. Zazní například skladby anglického renesančního autora Johna Dowlanda nebo Brňana Miloše Štědroně.

Festival pravidelně doprovázejí kytarové kurzy, v nichž desítky frekventantů z celého světa prohlubují své znalosti a dovednosti pod vedením špičkových českých i zahraničních umělců. Mezi lektory jsou také mezinárodní hvězdy, které na festivalu koncertují.