Dva lidé byli lehce zraněni, prvním z nich je zakročující policista a druhým jeden z demonstrantů. Policie sedm lidí předvedla. Dva z nich podle policejní mluvčí neuposlechli výzvy policistů, dva zaútočili na policisty, jeden je podezřelý z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod, další ze zapálení vlajky. "Jednoho maskovaného mladíka jsme zajistili poté, co jsme při jeho kontrole zjistili, že po něm bylo vyhlášeno pátrání," řekla ČTK jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová. Akce začaly okolo 18:00 a hlavní část obou z nich skončila kolem 20:00.

Situace se nejvíce zdramatizovala po 18:00, kdy lidé podporující pomoc běžencům vyrazili z parku na Moravském náměstí v průvodu směrem ke kostelu svatého Tomáše, kde se konala druhá z akcí. Pořádalo ji radikální uskupení Dělnická mládež, které je propojeno s krajně pravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). V kritickou chvíli oddělovalo oba tábory asi 15 metrů. Z jedné strany znělo z úst demonstrujících: "Čechy Čechům" a "Uprchlíky tady nechceme", zatímco tábor jejich odpůrců křičel: "Náckové ven z Brna, tady nejste doma" nebo "Fašisti do práce".

V tom okamžiku oba tábory oddělili policejní těžkooděnci. Kromě nich stály mezi znesvářenými stranami nejprve tramvajové soupravy, poté asi deset policejních vozů. Po asi 15 minutách se radikálové z Dělnické mládeže z místa stáhli k nedaleké fontáně, kde měl projev proti pomoci běžencům předseda DSSS Tomáš Vandas - o uprchlické vlně hovořil jako o "verbeži zaplavující Evropu" a žádal referendum o vystoupení ČR z EU.

Odpůrci Dělnické mládeže stáli na dohled, v kontaktu bránila oběma skupinám hradba vytvořená z policejních vozů. Když policie vyváděla jednoho zadrženého z davu vyjadřujícího solidaritu s uprchlíky, strhla se menší potyčka a policie použila sílu.

Jako součást akce proti xenofobii a na podporu imigrantů vyrostlo na Moravském náměstí malé stanové městečko znázorňující uprchlický tábor. Podle organizátorů pořádali druhou z akcí extremisté, kteří se snaží využít negativní emoce části veřejnosti vůči imigrantům. "Je to složitá věc, ale nelze ji řešit na ulici, a zvláště ne s neonacisty," řekl jeden z pořadatelů Václav Pecl. Lidé v parku na Moravském náměstí měli například transparenty "Praotec Čech byl také imigrant" nebo "Vyměníme nácky za uprchlíky".

Pecl je s výsledkem protestu spokojený, a to i přesto, že někteří účastníci nerespektovali dohodu s policií a vykročili z parku směrem ke shromáždění Dělnické mládeže. "Nemohli jsme jim fyzicky zabránit. I když překročili tu linii, nikdo neútočil, bylo to jen skandování. V tomto se ta poklidnost akce povedla," uvedl Pecl.

K účasti na akci Dělnické mládeže se na sociální síti Facebook přihlásilo přes 4000 lidí. Organizátoři ji nazvali "Braňme se! Proti imigračním kvótám, proti genocidě Evropy!"