Vláda v tomto případě neposkytla investiční pobídky. "Nenašli jsme možnost, jak by se do nich dostal druh činnosti, kterou bude HTC dělat," uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Doplnil, že již při startu provozu by mělo v novém podniku pracovat asi 150 zaškolených zaměstnanců.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dodal, že stát alespoň HTC poskytl poradenství prostřednictvím agentury CzechInvest. "Pomáháme investorovi, aby se zorientoval v podmínkách České republiky. Pomáháme mu doporučit vhodné kontakty a služby, které v ČR potřebuje," řekl. "Jsem velmi rád, že se vládě daří vytvářet v České republice atraktivní podmínky pro nové investory a že společnost HTC zvolila pro svoji strategickou investici právě naši zemi," dodal.

"Společnost HTC předpokládá, že nákladově bude spojena investice do České republiky s 80 až 100 milionů dolarů ročně," řekl dnes novinářům generální ředitel CzechInvest Karel Kučera. Dodal, že jde o první opravárenské centrum HTC svého druhu mimo Asii.

Lee uvedl, že CzechInvest pomohl HTC zejména ve výběru konkrétní lokace, kde bude servisní centrum umístěno, a nalezení developerské společnosti CTP, která firmě pronajala výrobní halu. "Samozřejmě velkou roli hrála strategická poloha České republiky," podotknul Lee. Většinu pracovních míst v centru podle něj budou tvořit operátorské pozice se zaměřením na opravy a technické pozice.

Mládek podotknul, že jen za 1. čtvrtletí roku 2015 CzechInvest zprostředkoval 79 investičních projektů v celkové hodnotě přes 41 miliard korun. "Mělo by se vytvořit více než 9000 pracovních míst. Investiční projekty pocházejí v tomto čtvrtletí nejvíce ze Spojených států a Německa. Nejvíce projektů míří do Ústeckého kraje," dodal.

HTC je jedním z největších výrobců mobilních telefonů na světě. Tchajwanská firma se v prvním čtvrtletí vrátila k zisku a výsledky překonaly očekávání analytiků. Firmě pomohlo snížení nákladů a zaměření na přístroje ze střední části trhu, tedy ani levné ani příliš drahé. Čistý zisk činil 360 milionů tchajwanských dolarů (292 milionů Kč).

Pro Brno jde o nejvýznamnější letošní investici. V minulosti do města přišla například společnost Wistron, která zaměstnala přes 1000 lidí, nebo Honeywell, který letos svoje působení na Černovické terase rozšířil.

Největším tchajwanským investorem v Česku je nyní společnost Foxconn, globální výrobce počítačů. FOXCONN CZ s.r.o., která byla založena jako regionální výrobní centrála skupiny Foxconn v Evropě, má závody v Pardubicích a Kutné Hoře a obchodní centrum v Praze. Foxconn v Česku zaměstnává asi 5000 lidí.