"Ve střední Evropě se podobná výstava koná poprvé a pravděpodobně se nebude dlouho opakovat," řekla dnes novinářům vedoucí numismatického oddělení muzea Dagmar Grossmannová. Většina exponátů existuje pouze v několika kusech a pro odborníky představují skutečné vzácnosti. "Zároveň jsou to skvosty i po uměleckoprůmyslové a řemeslné stránce," uvedl falerista, tedy znalec řádů a medailí Ivan Koláčný.

Většina exponátů se vztahuje k Nizozemskému království v posledních dvou staletích, ovšem rozsah výstavy je historicky i geograficky širší. Pozornost poutá Řád zlatého rouna, který vznikl v pozdním středověku v Burgundsku a později se stal nejvyšším vyznamenáním habsburského domu.

"Řád zlatého rouna nosili panovníci a ti nejvyšší a nejzasloužilejší členové aristokracie, z našich třeba Vratislav z Pernštejna nebo Albrecht z Valdštejna," řekla Grossmannová.

Zastoupena jsou i vyznamenání z let španělské či francouzské nadvlády nad Nizozemím a z období Republiky sedmi spojených provincií. Kurátoři nezapomněli ani na Belgii a Lucembursko, tedy státy, které se později osamostatnily od Nizozemského království vzniklého v roce 1815. Výstava je tak vlastně shrnutím spletité historie Nizozemí, uvedl Koláčný. Zájemci ji najdou do 30. srpna v Dietrichsteinském paláci.