Straka současně uvedl, že je to už několikáté porušení zákona ze strany koalice. Celou věc chce projednávat na kontrolním výboru a na zastupitelstvu bude žádat nápravu. "I když je to porušení zákona, žádný postih ani sankce nehrozí. Budu ale požadovat, aby už se nic takového nestávalo a aby se zveřejňovaly informace o vyřízení žádostí občanů a nebylo čtyři měsíce ticho," řekl Straka.

Když se Straka začal zajímat o výroční zprávu za rok 2014, na webových stránkách městské části se na jeden den objevila, poté zmizela. "Ještě před tím jsem ale odkaz otevřel. Nebyla tam výroční zpráva městské části, ale Magistrátu města Brna. Tím si koalice chtěla na oko splnit povinnost, ale potom se toho asi zalekla a zprávu stáhla. Nyní zase chybí," uvedl Straka.

Štika je přesvědčený, že výroční zprávu uveřejňuje za město pouze magistrát a městská část to nemá za povinnost. "Nicméně pokud jsou na to občané zvyklí, nechal jsem dnes výroční zprávu na internet umístit," uvedl Štika. Zároveň přiznal, že radnice měla prodlevy ohledně uveřejňování vyřizovaných žádostí občanů. Vše ale podle něj způsobily personální změny. Nečekaně totiž z úřadu po výměně vedení odešel bývalý tajemník a po něm i vedoucí právního oddělení.

Podle Straky počínání radnice nekoresponduje se slibem koalice Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a Strany zelených mít otevřenou radnici. "Aktivisté z Žít Brno se přitom ještě za starého vedení ČSSD a ODS mnohokrát o zákon o svobodném přístupu k informacím opírali a poukazovali na jeho porušování," dodal Straka.

Právě Straka jako předseda kontrolního výboru už několikrát upozornil na pochybení nového vedení radnice. Na úvodním zasedání zastupitelstva jim scházeli ověřovatelé zápisu, později koalice schválila nezákonné odměny neuvolněným radním. "Žít Brno chybovalo i při volbách, kdy mělo na kandidátní listině kandidáty, kteří neměli trvalé bydliště v Brně-středu," připomněl Straka.

hor jpt