Zájemce o svezení letos nečekají žádné změny v cenách jízdného, drobnými úpravami ale prošel plavební řád. "Snažíme se vyjít vstříc poptávce cestujících, proto přidáváme jedno spojení navíc ve večerních hodinách během letních měsíců a naopak první ranní spoje budeme ubírat, protože o ně prakticky nebyl zájem," uvedl generální ředitel podniku Miloš Havránek.

Lodní dopravu mají v oblibě zvláště rodiny s dětmi. Letos si dopravní podnik pro návštěvníky do 15 let připravil soutěž nazvanou Staň se kapitánem! "Děti mohou získat hodnosti od plavčíka přes lodníka a důstojníka až po kapitána. Budou sbírat razítka do hrací kartičky, za každou zastávku jedno. Sedmdesát nejpilnějších návštěvníků bude odměněno plavbou se speciálním programem," popsal vedoucí lodní dopravy Martin Ecler.

Novinkou letošního roku je spolupráce s brněnským vědeckým zábavním centrem VIDA! Vstupenku do centra a zároveň lístek na loď si mohou zájemci zakoupit najednou v podobě takzvané pojízdné vstupenky. Stejný typ vstupného je možné pořídit také na hrady Veveří a Špilberk, do Permonia v Oslavanech nebo Zoologické zahrady Brno. S pojízdnou vstupenkou zaplatí návštěvníci asi o 20 procent méně, než kdyby si kupovali jízdenku a vstupenku zvlášť.

Dopravní podnik města Brna disponuje pěti dvoupalubovými plavidly nazvanými Lipsko, Stuttgart, Dallas, Vídeň a Utrecht. Flotilu doplňuje historická jednopalubová loď Brno. Na přehradě je mezi Bystrcí a Veverskou Bítýškou jedenáct zastávek.