Někteří inspektoři mohli podle brněnského státního zástupce Jana Petráska pochybit v tom, že zřejmě vědomě nenavštěvovali vybrané provozovny, od trhovců patrně brali úplatky a promíjeli jejich pochybení. Podle něj je nutné prověřit informace, podle nichž kontroloři sice vykázali, že prověřili některé obchodníky, ale kontrola se vůbec nekonala. Za tři až čtyři týdny by mělo podle něj být jasné, zda se zahájí trestní stíhání, nebo bude případ odložený.

Podezřelých je více, jasnější podezření je zatím u dvou, uvedl Petrásek. Doplnil, že na možné pochybení úřadu poukázal nejprve jeden z jeho pracovníků, k němuž se přidali další. ČOI má mimo dozorovou činnost postavené čtyři inspektory, jejichž činnost prošetřuje policie.

"Zatím jsem nebyl seznámen s žádným přímým důkazem, který by korupčnímu jednání nasvědčoval. Pokud by se však prokázalo, neumím si představit další působení takového inspektora v našem týmu," sdělil již dříve ČTK Bezecný. Ten v souvislosti s případem nařídil mimořádný audit a hloubkovou kontrolu činnosti brněnské pobočky.

První část interního šetření skončila, zatím se žádné podezření z korupce neprokázalo. "U dvou inspektorů se zatím prokázalo porušení vnitřních předpisů, což se vyřešilo kázeňsky a finančním postihem," sdělil Fröhlich. Nyní hloubková kontrola pokračuje. Cílem je zjistit, zda bylo v pořádku plánování kontrol.

S upozorněním na možnou korupci přišel začátkem ledna Český rozhlas, kterému svědectví poskytli někteří inspektoři. Vietnamští obchodníci jsou už podle nich naučeni na systém úplatků, svědčit proti pracovníkům ČOI se jim ale nechce. "Oni si nebudou nikde stěžovat. Oni mají strach, protože jim vyhrožují, že pojedou zpátky do Vietnamu, že dostanou sto tisíc pokutu," popsala svou zkušenost jedna z brněnských inspektorek. Několik kontrol si s kolegy nahráli na skrytý mikrofon, aby potvrdili svá slova. Vietnamci na nahrávkách přiznávají, že vedle peněz dávali inspektorům i zboží, boty nebo oblečení, nebo jim zaplatili oběd, uvedl Radiožurnál.