Městští policisté se s preventivními praktickými přednáškami zaměřují na děti ze třetích až devátých tříd. "Chceme jim co nejobrazněji ukázat, jak závažné dopady a rizika vandalismus přináší. Zapojená škola vybere vždy dvě třídy z prvního a dvě z druhého stupně. Na dvě hodiny přicházejí strážníci povídat sami a potřetí přijedou společně se zaměstnanci dopravního podniku poničeným autobusem," vysvětlil Šimek.

Kromě ukázek zničeného vybavení a praktické zkušenosti s odstraňováním se děti dozvědí, kolik peněz dopravní podnik každoročně stojí činnost vandalů. "Je to pět milionů korun," poznamenal ředitel dopravního podniku Miloš Havránek. Strážníci školákům také vysvětlují, jakou škodu by způsobili rodičům, kdyby se vandalismu dopustili.

V letošním školním roce se projektu zúčastnilo zatím 264 dětí, dalších 120 má přibýt do konce května. "Je to hodně, ale vzhledem k počtu brněnských školáků málo. Preventivní činnost chceme zintenzivnit, až budeme mít hotový areál dopravní výchovy v Pisárkách," řekl Šimek.

Dopravní podnik dříve podnikal spíše pasivní kroky k ochraně před vandaly, které spočívaly v podání trestního oznámení na neznámého pachatele. Na podzim roku 2013 však získal povolení uchovávat záznam z kamer, které jsou v 29 tramvajích typu 13T. Kamery chce instalovat i do dalších nových tramvají. "Budou připojené na systém policie, snažíme se být tedy v ochraně před vandaly aktivní. V rámci velkých prohlídek vozidel jsme se také rozhodli důsledně vyměňovat poškozená skla a u modernějších tramvají na ně dáváme ochranné fólie," uvedl Havránek. Před rokem a půl také dopravní podnik spustil preventivní kampaň proti sprejování No Tag!