Návrh podpořilo 59 z 65 zastupitelů. "Po jednání se zástupci vlády je takovýto postup podmínkou pro poskytnutí peněz ze státního rozpočtu," uvedl už dříve jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle něj to obdobně funguje i v jiných státech, ve Španělsku, Francii nebo Itálii, kde jsou smlouvy vázány na veřejné subjekty, regionální vlády nebo jejich organizace.

Podle zakladatelské listiny společnosti činí její kapitál milion korun. Jednatelkou je ředitelka úřadu Jihomoravského kraje Věra Vojáčková. V dozorčí radě společnosti s ručením omezeným bude mít zástupce každá politická strana jihomoravského zastupitelstva, a to ČSSD, KDU-ČSL, ODS, KSČM a TOP 09 a Starostové, po jednom zástupci bude mít vláda a město Brno. Na získání peněz pro zalistovací poplatek se bude podílet kraj, vláda i město.

Přestože kraj založil společnost pro pořádání dalších ročníků, vyřešený není ani ten letošní, který byl v srpnu. Vláda na něj přislíbila dotaci 30 milionů, které zatím ale promotér nedostal. Vláda bude dotaci znovu posuzovat v pondělí. Autoklub ČR ani Automotodrom nechtěli vystupovat v roli konečného příjemce dotace, z čehož by vyplývaly povinnosti vůči Evropské komisi.

Jihomoravský kraj požádal vládu o převedení dotace na sebe, ale není jasné, zda to bude možné. Ministerstvo školství požádalo o vyjádření Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) i ministerstvo financí. "Musíme prověřit, jestli nejde o obejití zákona," uvedl na středeční tiskové konferenci ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Je možné, že ÚOHS znovu vyjádří podezření, že může jít o nedovolenou veřejnou podporu.

Kraj se státními prostředky počítá i do budoucna. Pro příští 50. ročník jeho představitelé odhadují, že by vláda mohla dát 30 milionů nebo dokonce i 40 milionů. Deset milionů dá Brno a zbytek by doplatil kraj, který počítá s dvacetimilionovou podporou. Peníze chce ale získat i od některých podnikatelů, kteří z Velké ceny profitují.

Srpnová Grand Prix skončila ve schodku 59,5 milionu korun. Pokud by dotaci dostala, činila by ztráta 29,5 milionu korun. To by bylo nejméně od roku 2010, kdy se skokově zvýšil zalistovací poplatek.