Město tak reaguje na postoj Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který vydal stanovisko, že při regulaci hazardu nelze diskriminovat nebo naopak zvýhodňovat některého z provozovatelů.

Ze stanoviska antimonopolního úřadu vyplývá, že pokud obce v rámci regulace povolují provoz loterií a jiných podobných her pouze na konkrétních adresách, musí být tento postup stanovený na základě předem určených nediskriminačních kritérií a obec musí být schopná postup odůvodnit. Jinak se může dopouštět narušení hospodářské soutěže a hrozí jí pokuta až deset milionů korun.

V současnosti je situace v Brně taková, že zákaz automatů i živých her platí v pěti městských částech. Patří mezi ně Bystrc, Jundrov, Královo Pole, Nový Lískovec a Brno-střed. Většina ze zbytku městských částí povoluje pouze živé hry, pár z nich, jako například Brno-jih nebo Tuřany, ale umožňují i automaty.

To by se mělo od následujícího roku změnit. "Pokud návrh schválí zastupitelstvo, automaty nebudou vůbec nikde," uvedl Hollan. K úplnému zákazu automatů i kasin pro živé hry by se nově mělo přidat 16 městských částí. Kromě Tuřan a Brna-jihu jsou to Černovice, Chrlice, Líšeň, Řečkovice a Mokrá Hora, Starý Lískovec, Vinohrady, Žebětín, Kohoutovice, Maloměřice a Obřany, Medlánky, Ořešín, Slatina, Žabovřesky a Židenice. Pouze živé hry by povolovaly Bohunice, Ivanovice, Jehnice, Kníničky, Komín, Brno-sever, Útěchov a Bosonohy.

V případě schválení však automaty nezmizí hned po Novém roce. "Rychlost jejich odstranění bude záležet na ministerstvu financí, které odebírá licence provozovatelům podniků," uvedl Hollan. Ministerstvo totiž nezvládá odebírat licence tak rychle, jak by si města a obce představovaly. Proto provozovatelé dál automaty v podnicích mají, i když to vyhlášky zakazují. Proto brněnští radní navrhují opatření, které by do doby odebrání licence zamezovalo provozu podniků s automaty v době školní docházky od 07:00 do 14:00.

"V současnosti platí, že mají být přístroje v tuto dobu vypnuté, ale provozovatelé to nedodržují a nelze je kvůli podobě nařízení ani dostatečně trestat. Chceme proto vyhlášku upravit tak, aby musely mít takové podniky zavřeno," vysvětlil Hollan. Zavření by se týkalo vyloženě heren. Restaurace a hospody, jejichž součástí jsou také automaty, by mohly mít otevřeno pouze v úseku pro prodej jídla, pití a dalších věcí. Prostor s přístroji by však musel být ve stanovenou dobu nepřístupný. "Chceme zpřísnit i tresty. Nyní policie nemůže dělat nic, po změně by mohla dávat takové sankce, že by provozovatelé platili víc, než by vydělali," uvedl Hollan, který se dlouhodobě věnuje boji s hazardem v Brně.

Brno v poslední době hazard značně omezilo. Ještě loni bylo ve městě 300 heren se zhruba 3000 přístroji, letos by mělo mít okolo 30 provozoven asi 300 automatů.