Loni na MSV vystavovalo 1482 firem z 28 zemí. O rok dříve, kdy veletrh doplňovaly bienální akce jako slévárenský veletrh FOND-EX nebo akce svářečů WELDING, které se konají i letos, bylo ale v Brně 1886 firem. Podle Jiřího Erlebacha z Veletrhů Brno jezdí na MSV významné firmy z oboru slévárenství i sváření každoročně, ty menší, ale jen jednou za dva roky.

Letošní ročník strojírenského veletrhu nemá partnerskou zem. Z Indie nebo Ruska v minulých ročnících tak přijelo vždy kolem stovky firem navíc.

Podle Erlebacha je i tak většina krytých výstavních ploch už obsazena. Pořadatelé očekávají, že nabídka vystavovatelů letos zaplní prakticky celé výstaviště včetně části volných ploch.

Na výstavišti bude i letos sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR, uskuteční se i ekonomické fórum na téma deset let českého průmyslu v Evropské unii. Pavilon Z přivítá stejně jako loni robotický park, návštěvníky čeká i výstavka 3D tisku.

Podle Erlebacha nejvíce vystavovatelů tradičně dorazí z Německa, následují Slovensko, Itálie, Rakousko, Švýcarsko a Čína. "Právě tato asijská ekonomická velmoc letos chystá poměrně rozsáhlou účast s oficiální podporou. Mimo jiné se bude prezentovat průmyslová provincie Sichuan a celkem by se v Brně mělo představit přibližně padesát čínských firem," uvedl Erlebach.

Loni na MSV vystavovalo 1482 firem z 28 zemí. Firmy obsadily 36.480 metrů čtverečních čisté výstavní plochy. Na výstaviště přišlo 71.447 návštěvníků z 55 zemí.

Filip Vrána jpt