"Důvěry, kterou jsem od České televize dostal, si vážím a výkon funkce ředitele brněnského televizního studia vnímám jako výzvu i závazek. V brněnské televizi je na co navazovat a ještě více je toho možné zlepšit. Chtěl bych brněnskému studiu vrátit ducha hrdého, zodpovědného a respektovaného patriota," uvedl Souček, který nyní vyučuje rozhlasovou žurnalistiku na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity a současně je editorem zpravodajství a publicistiky v Českém rozhlase.

Souček, narozený v roce 1974, nahradí Buriana, kterého provází kontroverzní pověst a několik výzev osobností veřejného života generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi k jeho odvolání. Mandát Burianovi skončil už na konci loňského roku, Dvořák mu jej však o půl roku prodloužil. Výběrové řízení vypsal i přesto, že mohl ředitele vybrat sám. Součkův mandát bude trvat od 1. července do konce června 2016.

Souček v brněnském studiu pracoval od roku 2005, nejprve jako moderátor Dobrého rána, poté i jako šéfdramaturg Centra zábavné tvorby. Má za sebou zkušenost například jako vedoucí Redakce zpravodajství a publicistiky v Českém rozhlasu Brno nebo redaktor v televizi Nova.

"Do vedení brněnského studia jsme hledali osobnost, která prokáže nejen vysoké odborné znalosti a kompetence, ale přesvědčí nás i o tom, že má skutečné odhodlání a chuť pozdvihnout prestiž studia a zapojit jej do širší spolupráce s ostatními významnými institucemi v regionu," uvedl generální ředitel v tiskové zprávě. "Jsem přesvědčen o tom, že se nám to podařilo, a že se nástup Jana Součka stane jak příležitostí naplno využít stávající kreativní možnosti studia, tak šancí nastavit otevřený dialog s odbornou veřejností i akademickou sférou," dodal Dvořák.

Dosavadní ředitel Burian, který pracoval v brněnském studiu již od 70. let, v letech 1998 až 2001 byl vedoucím redakce, se do výběrového řízení nepřihlásil. "Po více než šesti letech v pozici ředitele jsem přesvědčen, že je správný okamžik dopřát brněnskému studiu možnost získat další impulz v podobě nové tváře v jeho čele. Jsem i nadále připravený Českou televizi podporovat a jsem otevřený pro další spolupráci," uvedl dříve Burian.

Na dnešním zasedání rady Burian poděkoval jejím členům i vedení veřejnoprávní televize za podporu po dobu celého mandátu, zvláště pak generálnímu řediteli Dvořákovi a finančnímu řediteli Milanu Cimirotovi. Důstojným rozloučením s jeho mandátem má být vydaná publikace, kterou nechal zhotovit za své peníze, jak zdůraznil na zasedání rady.

Posledního kola výběrového řízení se spolu s Janem Součkem zúčastnilo dalších pět kandidátů, Radim Jansa, Jiří Králík, Pavel Krumpár, Zuzana Zelinová a Karel Zýka, oznámila dnes televize.