Jusupov komponuje pro světoznámé sólisty, jako jsou ruský houslista Maxim Vengerov, violoncellista Misha Maisky nebo houslový virtuóz Vadim Repin. Jusupov se v Brně postupně představí ve všech třech rolích, tedy jako skladatel, dirigent i klavírista. První ze série tří koncertů se uskuteční začátkem října. Jako dirigent a klavírista se Jusupov v Brně představí za rok v březnu.

Filharmonie nachystala na letošek několik novinek. Na přání posluchačů zpřístupní sérii generálních zkoušek. "Nabízíme cyklus šesti generálních zkoušek," uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Podle ní tak orchestr vychází vstříc například starším lidem. Generálky začínají oproti večerním koncertům dříve.

Mladí umělci a publikum toužící po méně formálních koncertech klasické hudby budou mít příležitost v novém cyklu Mladá krev. "Chceme, aby si hudebníci svá díla sami uváděli, aby lidé chodili třeba v riflích," uvedla Kučerová.

Programy filharmonie nabídnou asi 80 koncertů. Jednou z hlavních událostí sezony bude kantáta ruského skladatele Alfreda Schnittkeho se známou zpěvačkou Ivou Bittovou v roli Mefista. V programu je také provedení kompletního orchestrálního díla brněnské skladatelky Vítězslavy Kaprálové při příležitosti 100. výročí jejího narození. Součástí bude podle Kučerové jedna nově nalezená premiéra.