"Vždycky ukazoval ostatním nové cesty, kam jít dál," řekl dnes novinářům za pořadatele Vilém Spilka.

Vyjednávání o koncertním termínu trvalo asi rok. Aby Hancocka dostali do Brna, spojili se organizátoři s několika dalšími evropskými promotéry. Jazzman tak přijede do Evropy na krátkou koncertní "šňůru". Hancock hraje výhradně na piana italské značky Fazioli. Nástroj, který vyniká zvučností, v Brně chybí, proto jej pořadatelé vypůjčí ve Vídni.

Hancock čerpá z různých žánrů a vystupuje v proměnlivých sestavách, zatím tedy není zcela jisté, jakou část svého repertoáru v Brně zahraje. "Hancock představuje ideální spojení umělecké hodnoty a posluchačské atraktivity. Ve své tvorbě dokázal vždy vyjít vstříc publiku, ale nikdy nepřekročil hranice vkusu," uvedl Spilka.

V 60. letech byl Hancock členem kvintetu Milese Davise, pomáhal tak definovat tvář moderního jazzu. Později jako jeden z prvních jazzmanů užíval syntezátory a experimentoval s elektronickou hudbou. Stylové rozpětí sahá od vážné až k populární hudbě. K jeho písním, které z hitparád znají nejen pravověrní jazzoví fanoušci, patří Cantaloupe Island, Watermelon Man a Chameleon.

V roce 1986 se Hancock objevil v Praze na jazzovém festivalu, v roce 2005 koncertoval na Pražském jaru s rozhlasovými symfoniky. Předprodej vstupenek na brněnský koncert začne 20. května prostřednictvím webu www.herbiehancock.eu. Hala Vodova má kapacitu přes 4000 lidí, pořadatelé věří tomu, že přijedou i fanoušci ze zahraničí.

"Bezpochyby to bude jedna z největších událostí jazzu na tomto území. Hancock je skutečně ta největší hvězda, člověk, který je na úplném vrcholu světového jazzu," řekl novinářům slovenský jazzový kytarista Matúš Jakabčic.