Trumpetistu zjevně příjemně překvapila návštěvnost koncertu, stejně jako to, že publikum řadu skladeb znalo. Vždy před cestou na neznámé místo totiž Maalouf kontroluje, kolik se tam prodalo jeho nahrávek. Tentokrát prý zjistil, že jich bylo jen sedm. Jak ale sám řekl, svobodné šíření hudby po internetu mu nevadí, pokud přináší vyprodané sály.

Maalouf publiku prozradil také jednu ze svých skladatelských metod - je to procházka městem se sluchátky na uších, ovšem bez hudby, tedy v tichu. Podobně prý vznikla také jeho slavná skladba Beirut, dnes bouřlivě přijatá návštěvníky koncertu. Vyjadřuje prý dojem z libanonské metropole Bejrútu krátce po skončení občanské války, ale zároveň je poctou rockové kapele Led Zeppelin.

Ve svém druhém domově, Francii, se Maalouf těší velké popularitě. Nenechává se omezit žánrovými škatulkami a mezi své hudební vzory řadí jazzmanny Milese Davise a Dizzyho Gillespieho, stejně jako skladatele vážné hudby a interprety hip hopu, elektronické, populární i arabské hudby.

Maalouf koncertoval s řadou slavných hudebníků včetně Stinga či Elvise Costella. Letos získal cenu Les Victoires, francouzskou obdobu Grammy, jako nejlepší jazzový interpret. Jeho nejnovější nahrávku Illusions francouzští kritici ocenili jako album roku v kategorii world music. Právě repertoár z poslední desky přivezl také do Brna.

Brněnský JazzFest začal 6. března vystoupením tria pianisty Brada Mehldaua v zaplněném Janáčkově divadle. Potrvá do 25. května, kdy jej uzavře zpěvák Gregory Porter, čerstvý držitel Grammy. Přesné informace o programu najdou zájemci na webových stránkách www.jazzfestbrno.cz.