Němci si jídelnu kdysi zařídili v romantizujícím slohu s trámovými stropy, malovanými kamny, dřevěným nábytkem a obložením stěn. Při rekonstrukci celého jižního křídla hradu se stavbaři a restaurátoři zaměřili také na restauraci a vinárnu. Dbali při tom na detaily. Proto lze například na kamnech znovu spatřit veduty moravských měst s německými názvy.

Pro veřejnost se špilberská vinárna po dílčích stavebních úpravách otevřela v roce 1964, její slavné období spadá do následujících dvou dekád. "Tehdy měl podnik 450 míst, ale kdo neměl rezervaci, nesednul si," řekl bývalý zaměstnanec Vítězslav Suchý, který si dnes přišel obnovenou vinárnu prohlédnout. Rušno podle něj bývalo zvláště při strojírenských veletrzích. Po roce 1989 podnik skomíral, v roce 2006 se jeho dveře zavřely natrvalo.

Současná vinárna zabírá o něco menší část jižního křídla hradu než její předchůdkyně z normalizačních let. Zachovala si však například salonek s výhledem na celé Brno, do nějž vede historizující točité schodiště. Kdysi salonek sloužil důstojníkům wehrmachtu, říkali mu vlaštovčí hnízdo.

Nový provozovatel hradní restaurace a vinárny chce lákat návštěvníky na českou a moravskou kuchyni, zvěřinu a cimbálovou muziku. Ve středověkém sklepení se bude vyrábět speciální víno s etiketou cuvée Špilberk, v plánu je také výroba slámového vína.