Místodržitelský palác u kostela svatého Tomáše byl původně klášter, teprve po josefínských reformách nahradili mnichy úředníci. Dnes palác slouží galerijnímu provozu. Je pravděpodobné, že fresky vznikly na objednávku kláštera či kostela. Autorem by mohl být Josef Tadeáš Rotter (1701 až 1763). "Je doloženo v účtech, že ve 40. letech 18. století vytvořil několik freskových maleb na různých místech kláštera," uvedl Tomášek.

Fresky jsou nyní odkryty asi na 50 procentech plochy stropu. Úplné obnově zatím brání špatný stav některých částí, které se drolí. Odborníci proto zatím hovoří spíše o pokročilé sondáži než o restaurování. Přesto věří, že identifikují zobrazené postavy, určí autora a uvedou fresku do stavu, který umožní opětovné zprovoznění kavárny ještě před letním bienále grafického designu.

Původní provozovatel kavárny známé jako Podobrazy dostal nedávno výpověď, a to i přes odpor početných přátel populárního podniku. Nová architektonická podoba kavárny bude podle ředitele Moravské galerie Jana Presse ladit s freskou, která se zároveň stane poznávacím znamením a symbolem celého prostoru. Návštěvníkům naznačí, že se nacházejí v galerii a zároveň v bývalé sakrální stavbě. Podnik bude nekuřácký, poškození fresky tedy podle Presse nehrozí.

O fresce se vědělo přibližně od přelomu tisíciletí, kdy odborníci provedli průzkumné sondy. "Původní předpoklad byl, že stav dochování je mnohem fragmentárnější, že tady budou jen zbytky, které nebude možné interpretovat. Takže výsledek nás překvapil," uvedl Tomášek. Nejzávažnější zásah do fresky představuje elektroinstalace, necitlivě zasekaná do stropu nejspíš v 90. letech minulého století, možná dříve.