Hrdina představení tvrdí, že jeho zázračná záchrana je božím dílem. Jako kazatel a zvěstovatel pak získává obdiv, ale setkává se také s nepochopením. Událost z něj na jedné straně udělá hvězdu, na druhé straně terč podezírání a posměchu. Zároveň bojuje se svou povahou a charakterem.

"Ovšem má jednu dobrou vlastnost - není pochybovač. A jeho srdce je stále schopné se otevřít. To, že kvůli tomu musí zemřít 37 jeho kolegů, je ovšem jiná věc," popsal režisér ústřední postavu v tiskové zprávě.

Americký dramatik LaBute je v Česku dobře známý. Různé české soubory uvedly například jeho hry Tvar věcí, Návraty hříšníka a Tlusté prase. Tragikomedie Pravé poledne měla českou premiéru v Českých Budějovicích letos v březnu, necelé tři roky po prvním broadwayském uvedení. V New Yorku hrál hrdinu Pravého poledne David Duchovny, proslavený seriálem Akta X.

Podle dramaturga Miroslava Ondry patří LaBute k zajímavým tvářím současného amerického dramatu. "Ač praktikující mormon, často se navážel do morálky souvěrců a tato rozepře vyvrcholila, když v roce 2005 z církve sám vystoupil," uvedl dramaturg.

Buranteatr plánuje premiéru na 7. prosince v prostorách Stadionu v Kounicově ulici. Hlavní roli získal hostující Pavel Hromádka ze Slováckého divadla v Uherském Hradišti. Šestici dalších postav, které v jednotlivých dialozích tak či onak oponují hrdinově pravdě, ztvární Lukáš Rieger, Sandra Riedlová a Iveta Austová. Hudbu složil a nahrál Vojtěch Dlask.