Procházku sadem a výstup na dřevěnou rozhlednu si nenechaly ujít ani Klára (26) s Marií (26). „Jsme z Beskyd, ale teď žijeme v Brně. Dostaly jsme tip na výlet a ten vážně stojí za to,“ svěřily se. Mezi návštěvníky vyhlášeného sadu měli početné zastoupení také Slováci a Rakušané.

Po příjemné túře za slunečných 15 stupňů zamířila většina turistů na hlavním náměstí. Vedle kultury pochopitelně nechyběly mandloňová gastrozóna a jarmark. Návštěvníci mohli ochutnat sladké i slané pokrmy z mandlí, mandlovou klobásu, mandlové pivo a likéry, limonádu či zmrzlinu a další pochutiny.

Jedním z hlavních taháků letošního ročníku festivalu byla kuchařská show vítěze soutěže MasterChef Česko Romana Staši. „Přímo na pódiu připravuje delikatesy s mandlovým nádechem – srnčí hřbet s nakládaným květákem a flambovanými mandlemi a šlehané mascarpone s fermentovaným hroznovým vínem a mandlovým likérem," uvedla za tým pořadatelů Jana Hrádková. Nedělní program je pak v plánu přímo v mandloňových sadech.

Středoevropský unikát

Hustopeče se staly po roce 1948, kdy se zastavily dodávky mandlí ze Španělska, Itálie a Řecka, díky příznivému klimatu místem masivní výsadby mandloní. Jejich počet se pohyboval kolem 50 tisíc. Po roce 1989 a obnovení dovozu plodiny se ale pěstování ukázalo jako neefektivní. Současné sčítání uvádí kolem 1100 stromů.

VIDEO: Jak se starat o miniorchideje