Jeskyně se pro návštěvníky po nárůstu pandemie uzavřely od 12. října. „Turistům se po zmírnění vládních opatření proti šíření koronaviru otevřou i jinak běžně zpřístupněné jeskyně, a to podle otevírací doby. Omezený ale bude počet lidí ve skupině,“ uvedl Pavel Gejdoš ze Správy jeskyní ČR.

Nejvíc v Česku táhnou Punkevky

Zpřístupněných jeskyní pod Správou jeskyní je v Česku 14, část z nich je ale běžně od listopadu uzavřená nebo je jejich otevírací doba omezená kvůli zimujícím netopýrům. Na jižní Moravě jsou od čtvrtka přístupné Punkevní a Sloupsko-Šošůvské jeskyně, Výpustek a Bozkovské dolomitové jeskyně.

„Otevře i informační centrum Správy jeskyní ČR ve Skalním mlýně v Moravském krasu," doplnil Gejdoš.

Pro návštěvníky pochopitelně platí omezení spojená s protiepidemickými opatření proti koronaviru. „Turistický provoz ve všech otevřených jeskyních bude omezen dle nařízení vlády. Jde maximálně o devět lidí v prohlídce plus průvodce, nošení ochrany dýchacích cest, použití dezinfekce na ruce před prohlídkou a dostatečné rozestupy," upozornil Gejdoš.

Loni do 14 jeskyní v Česku zavítalo přes 761 tisíc návštěvníků. Rekordmanem byly tradičně Punkevní jeskyně s vodní plavbou po ponorné řece Punkvě, které si prohlédlo 212 tisíc příchozích.

Video: Objev obřího dómu v Moravském krasu.

Video
Video se připravuje ...

Speleologové objevili v Moravském krasu obří dóm. Moravský speleologický klub

Fotogalerie
12 fotografií