„Je to nádherně zachované auto. Má pořád původní lak a kromě čalounění se dá kompletně zachránit,“ rozplývá se nad Renaultem 40 CV typem JP vyrobeným někdy v letech 1919 až 1920 Kudela.

Přestože má dosud největší vyrobený osobní renault spoustu nedostatků, vyzkoušel ho renovátor už i na silnici. „Auto jezdí a má nádherné jízdní vlastnosti. Doslova plave na silnici. Stačilo přitom, aby motor prošel generálkou a opravil se chladič,“ uvedl majitel Veterán kliniky.

Maximální rychlost Renaultu 40 CV typu JP je podle technického listu 130 km/hod. „Při rychlosti 70 km/hod si to bere 30 litrů benzínu na 100 km. Při těch 130 km/hod to mohlo brát přibližně 50 až 60 litrů,“ odhaduje Kudela, podle něhož tento typ auta konkuroval ve své době absolutní světové špičce.

„Nebylo to auto pro každého. Renault jich vyrobil jen 30 kusů, takže si ho mohly dovolit opravdu jen tehdejší špičky. Do dnešní doby se dochovalo sedm kusů. U toho mého vozu, který jsem sehnal v Anglii, bohužel jeho historie schází,“ dodal renovátor.

Ve své sbírce má přibližně deset veteránů. Největší vztah má k Aero 50 a Rolls Royce Phantom 1 z roku 1928. „Byl jsem s ním v Anglii na výstavě Rolls Royce a vyhráli jsme tam první cenu za úroveň renovace. Toho si mimořádně vážím a Aero bylo mým prvním autem,“ vysvětlil.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka starých vozů Františka Kudely, zrenovovaný De Dion Bouton (žlutý) z roku 1910 a Renault 40 CV typ JP z let 1919 - 1920 v nezrestaurované podobě. Hynek Zdeněk

Renovace starého auta zabere podle Kudely tisíce hodin. „Běžně je to asi dva tisíce hodin, u takhle velkého auta, jakým je Renault 40 CV typ JP, by to zabralo asi tři tisíce hodin. Nechci jej ale renovovat, ale pouze restaurovat,“ doplnil majitel Veterán kliniky.

Kudela zároveň vysvětlil nezvyklý název své restaurátorské firmy. „Pocházím z lékařské rodiny, děda, otec i bratr se stali lékaři. Mám proto ke slovu klinika blízko. Navíc my nejsme servis, ale léčíme auta, kterým vdechujeme nový život, takže je to asi na místě,“ dodal Kudela.

Fotogalerie
5 fotografií