„Kdysi jsem externě spolupracoval s Českou televizí v pořadu Digináves. Naučil jsem se při tom pracovat s kamerou a už mne to nepustilo. Od té doby, tedy už asi sedm let, točím videa pro YouTube,“ říká Vrba.

Jeho doménou se staly folklór a lidové tradice na Slovácku. „Vím, že v této době nemůžu mít tolik příznivců a tak velkou sledovatelnost jako mladí youtubeři. Jedno ale vím určitě, že moje filmové záběry z lidového dění na Slovácku budou cenné a budou mít hodnotu i po letech, zatímco jejich ne,“ je přesvědčen velický filmař. 

Na YouTube už nahrál téměř 35 tisíc videí, které vidělo přes 19 milionů lidí. Denně má přitom sledovanost 5 až 6 tisíc návštěvníků. Rád by se dostal aspoň na 10 tisíc lidí denně. Pokud se na tuto hranici dostane, rád by se s mladými youtubery setkal.

Nezávidím jim peníze ani slávu! Fandím jim, protože jsme spolu na jednom kanále, i když každý s jiným scénářem. Přesto bych si přál se s nimi u nějaké příležitosti setkat, natočit je a povykládat o jejich práci,“ líčí svůj plán Vrba.

Velický filmař přiznává, že se mu z neustálého natáčení deformuje malíček. To ho ale neodrazuje. „Našel jsem v tom smysl života. Lidé jsou na videu věčně živí, a když si třeba dva devadesátiletí manželé dají přede mnou pusu, dokáže mne to dojmout. Chci zachovat osobnosti i zvyky pro další generace. Dokud budu moci, nic mne nezastaví,“ slibuje Vrba.

Zatímco Vrba je na svých videích jen výjimečně, mladí youtubeři na internetu prezentují hlavně sebe:

Video
Video se připravuje ...

Bizarní Prostřeno: Youtuber Olda vystoupí s bratrem Mishou!