Areál bývalého středního odborného učiliště nábytkářského v Tyršově ulici město získalo před několika lety od Jihomoravského kraje, některé z jeho budov využívá základní škola.

Město v něm už v roce 2016 nechalo za 10 milionů Kč rekonstruovat bývalé učňovské dílny na školní třídy. Ve druhé etapě o rok později byla za 27 milionů korun rekonstruována tamní tělocvična, objekt školy i tělocvičny město zateplilo.

Třetí etapou je rekonstrukce budovy jídelny. Město ji začalo opravovat v půlce září, hotovo má být v říjnu 2019. Z celkových nákladů ve výši 87 milionů získá město 51 milionů korun z dotace ministerstva financí.

Rekonstrukce budovy zahrnuje i vybudování nové trafostanice, přestavbu suterénu pod jídelnou na oddychové a sportovní centrum, statické posílení objektu pro budoucí nadstavbu nebo úpravy spojovacích prostor od základní školy.

350 jídel

„Hlavní účel je vařit a podávat obědy žákům prvního stupně přilehlé budovy ZŠ Rousínov, kteří se nebudou pak muset složitě přesouvat na obědy do současné školní jídelny v ulici Habrovanská. Současná kuchyně a jídelna jsou na hranici své kapacity,“ uvedl vedoucí odboru výstavby a životního prostředí městského úřadu Dušan Pekařík. Kapacita jídelny bude 350 jídel.

Rekonstrukce areálu bude pokračovat i v dalších etapách, v plánu je například oprava budov bývalého dívčího či chlapeckého internátu. V areálu také přibude zeleň nebo parkovací místa.

Borisovi musí dát skoro 9 milionů

Soud po dlouhých sedmi letech v úterý rozhodl, že základní škola v Rousínově musí svému bývalému žákovi Borisi T. (nyní 20) vyplatit odškodné 8,8 milionu korun. Na školním výletě jej zavalil náhrobní kámen a on ochrnul od pasu dolů.

 „Po vyhotovení rozsudku je škola povinna zaplatit určenou částku," řekl ředitel rousínovské základky Jiří Kyjovský. Škola ale vlastní peníze nemá, odškodné, o kterém soud jednal, bude muset jít z rozpočtu města, jakožto jejího zřizovatele. Starosta Jiří Lukášek odmítl způsob financování odškodného komentovat.

VIDEO: Ředitel ZŠ Rousínov Jiří Kyjovský před soudem poukázal na to, že zraněný Boris T. není tak imobilní, jak tvrdí obžaloba. Reprezentuje Slovensko ve stolním tenise hendikepovaných.

Video
Video se připravuje ...

Ředitel ZŠ Rousínov Jiří Kyjovský před soudem poukázal na to, že zraněný Boris T. není tak imobilní, jak tvrdí obžaloba. Zdeněk Matyáš