Člověk, který má na sobě reflexivní prvek, je za tmy vidět až na 10 x větší vzdálenost než v běžném oblečení. Řidiči tak mají mnohem více času včas zareagovat a chodci se vyhnout,“ upozornila mluvčí policie Alice Musilová.

Podle policejních statistik jsou přitom chodci častokrát nejen oběťmi, ale i viníky dopravních nehod. „Loni jich zavinili chodci v Jihomoravském kraji 117, letos do konce září už 93. Čtyři nehody z toho skončily bohužel smrtí chodce,“ upozornila Musilová.

Význam reflexních prvků budou policisté demonstrovat v Blansku 23. listopadu od 16 hodin v budově policie. Rodiče i děti přímo na místě uvidí rozdíl mezi viditelností chodce s reflexním prvkem a bez něho.

Kromě toho si mohou vyzkoušet například opilecké brýle a prohlédnout policejní techniku. „Každé dítě navíc dostane reflexní předmět dárkem,“ slibuje Musilová.

Statistiku celkového počtu nehod s chodci policie nevede, nicméně v rámci Blanenska ji má evidovanou. „Loni tam chodci zavinili 5 nehod z 25, v nichž byli účastníci nehody, letos jich bylo opět 5, a to ze 17 těchto nehod,“ upřesnila mluvčí policie.

VIDEO: Mnozí chodci si neuvědomují, že ve zhoršených podmínkách je mohou řidiči snadno přehlédnout.

Video
Video se připravuje ...

Místo tragické nehody v Praze: Noční tramvaj srazila ženu. Blesk - David Malík