Obžalovaný se hodinu po poledni vracel z pole na silnici. Na přejezdu s výstražným křížem a značkou Stůj nezastavil, a to byla osudová chyba. „Strojvůdce houkajícího vlaku ve vzdálenosti 180 metrů okamžitě zatáhl rychlobrzdu. Bez toho by nehoda měla mnohem vážnější následky,“ konstatoval soudce Aleš Flídr.

Soud litoval, že nemohl být přísnější

Vlak trefil cisternu, nečekaný náraz odnesli čtyři cestující a průvodčí lehkým zraněním. Pavlas tvrdil, že motorák neviděl, a proti letošnímu verdiktu okresního soudu se odvolal. Jeho obhájce argumentoval tím, že soud nižší instance špatně vyhodnotil situaci u přejezdu a napadl i důkazy svědčící o vině svého klienta. „Navrhujeme zrušení původního rozsudku,“ apeloval obhájce.

Josef Pavlas se z odvolacího jednání omluvil. Senát měl ale jasno, jeho námitky shodil ze stolu. Naopak konstatoval, že díky absenci odvolání žalobce nemohl být za obecné ohrožení potrestán přísněji.

Mohlo dojít k masakru

„Strojvůdce dělal, co mohl. Reagoval na traktor houkáním, zatáhl rychlobrzdu, varoval cestující před blížícím se nebezpečím,“ shrnul soudce Flídr, který vyzvedl okamžitou reakci strojvůdce.

„Proti vlaku stála těžká zemědělská technika dlouhá 18 metrů. Mohlo dojít k masakru,“ zdůraznil. Verdikt je pravomocný.

VIDEO: Cizinec v Kuřimi hledal u kolejí cigarety, přehlédl rychlík

Video
Video se připravuje ...

Drsné video: Cizinec v Kuřimi hledal v kolejišti cigarety a přehlédl rychlík. Policie ČR