Nejvíc vytkl soud zkušenému profesionálovi za volantem autobusu, že neposkytl umírajícímu pomoc. „Ten člověk byl už mrtvý, ale to nic nemění na povinnosti řidiče zastavit a pokusit se o jeho záchranu. Neposkytnout pomoc a odjet, to považuji za nejhanebnější přestupek v dopravě,“ zdůraznil soudce Aleš Flídr.

Mladík se vracel z oslavy, v krvi měl 1,7 promile. I když byl označen za spoluviníka tragédie, hlavní díl viny zůstal na autobusákovi. Obcí projížděl rychlostí 59 km/h., tři vteřiny po nárazu do těla měl zastavit, pak se opět rozjet.

Video
Video se připravuje ...

Soud potrestal řidiče autobusu za přejetí mladíka dvěma roky vězení. Zdeněk Matyáš

Znalkyně: Drastická smrt

„Poškozený utrpěl devastující zranění lebky a mozku, srdce, obou plic, jater, sleziny a pánve, ztratil velké množství krve,“ konstatovala už dříve soudní znalkyně Svatava Duchoňová.

Náraz těžkého vozidla přišel ve chvíli, kdy se mladý muž podle znalkyně nacházel v poloze vkleče, vsedě nebo vleže. „Následně došlo k posunu a převalování těla autem, k jeho smýkání,“ doplnila.

Nic jsem neviděl

Petr Furch se u odvolacího soudu dušoval, že v místě střetu kolem půl páté ráno žádnou překážku neviděl. „Místo jsem projel, díval jsem se do zpětného zrcátka, nic tam nebylo,“ řekl.

Tragédie, při které zemřel mladík milující silové sporty, šokovala místní obyvatele. Viník i oběť bydleli jen několik stovek metrů od sebe. Ivo byl místní sportovní ikonou, v obci rozjel posilovnu. Miloval soutěže svalovců známé jako Strongman.

Dodnes se neomluvil

„Řidič se dodnes naší rodině neomluvil. Naopak, ještě se cítí ukřivděný,“ řekl Blesk.cz otec zemřelého mladíka. Rodině soud přiřkl odškodné v řádu stovek tisíc korun. „Kluka nám žádné peníze nevrátí,“ posteskl si otec Iva Š.

Fotogalerie
5 fotografií