Muž utrpěl vážná poranění hlavy, kterým po týdnu přes veškerou snahu lékařů podlehl. Chodkyně čelila obžalobě z usmrcení z nedbalosti, Okresní soud v Uherském Hradišti jí udělil 18 měsíců vězení s dvouletou podmínku.

Žena ale tvrdila, že jezdce vůbec neviděla, neměla tedy šanci střetu zabránit, a proto se odvolala.

Soud: Díl viny nese i poškozený

Přestože znalecký posudek popsal mechanismus události, ukázalo se, že bicykl neměl v pořádku brzdy. To následně odvolací senát zohlednil. Trest pro chodkyni snížil na 10 měsíců vězení s roční podmínkou.

„Lze konstatovat, že částečně se na události podílel i poškozený,“ prohlásil předseda odvolacího senátu Krajského soudu v Brně Josef Teplý. Příbuzné cyklisty s nárokem na odškodné odkázal na civilní soud. Rozsudek je pravomocný.

Apel na cyklisty i chodce

„Nehod cyklistů přibylo. Je to dáno tím, že v době koronaviru to byla jedna z mála dostupných sportovních aktivit. Za řídítka usedli i méně zkušení nebo ti, co delší dobu nejezdili. S tím souvisí i časté nehody. Pád z výšky dvou metrů může být pro cyklistu osudný, mnozí podceňují nošení ochranné přilby. Kvůli uvedenému případu bych apeloval i na chodce, aby byli pozornější, více se kolem sebe dívali,“ poznamenal dopravní expert a mluvčí Automotoklubu ČR Igor Sirota.

VIDEO: Nehoda cyklisty v Brně.