Drama se odehrálo ve středu hodinu po poledni ve vesničce s přibližně sedmi stovkami obyvatel. Žák nižšího stupně základní školy se vyšplhal na kontejner s textilem a poté vlezl do jeho otvoru.

„Víko kontejneru ale chlapci ihned utlačilo dýchací cesty, nemohl proto dýchat,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová. Naštěstí vše sledoval vyděšený mladší sourozenec, který okamžitě zavolal pomoc.

Na místo přispěchali zaměstnanci nedalekého obchodu, kteří okamžitě přivolali záchranku. Bezvládného zvídavce navíc dostali z kontejneru. „Pacienta bylo nutné zaintubovat a napojit na řízenou ventilaci. Potřeboval co nejrychleji do brněnské nemocnice. Byl proto povolán vrtulník,“ zdůraznila Bothová.

Situaci zkomplikovalo počasí. Vrtulník nedokázal ve Žďárné přistát kvůli nízké oblačnosti, která se spojila se stoupající párou z lesa. Podařilo se mu to až v sousedním Ludíkově. Záchranáři ho tam v sanitce proto museli nejprve převézt,“ dodala mluvčí záchranky.

Podle policie vlezl jinoch do kontejneru dobrovolně. „Přesto případ vyšetřujeme pro podezření ze spáchání přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti. Vzniklou situací se bude zabývat i Orgán sociálně-právní ochrany dětí,“ vysvětlila mluvčí policie Lenka Koryťáková.