V případu podezření z korupce na radnici Brno-střed byla už dřív podána obžaloba na 11 lidí a dvě firmy včetně bývalých brněnských politiků Jiřího Švachuly a Petra Liškutina. Nová obvinění jsou v další větvi kauzy, která se týká správy nemovitostí městské části.

„Úplatky se pohybovaly od 100 tisíc korun až do výše dvou milionů, celkem za 20 milionů korun. Úhrn zakázek, který měl tímto být ovlivněn, je za 130 milionů korun," poznamenal státní zástupce Mezlík.

Výběrka jen na oko?

„Veřejná výběrová řízení se v Brně konala jen naoko. Existovala síť asi devíti firem, které mezi sebou soutěž jen předstíraly. Vždy jedna z nich byla v pozici předen určeného vítěze, další se účastnily soutěže jako křoví,“ popsal v obžalobě brněnské zvyklosti žalobce Radek Mezlík.

Švachula, který sedí už druhým rokem ve vazbě, má nyní další vážný problém. Po obžalobě z kšeftaření s obecními zakázkami v hodnotě půl miliardy korun čelí obvinění v kauze úniku informací z policejních spisů.

Bez úplatků to prý nešlo

Podle ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiřího Mazánka na radnici Brno-střed „evidentně existovalo období, kdy nikdo nemohl získat zakázku bez úplatku“.

Ostře sledovaný proces, který vedl v červnu až k rozpadu hnutí ANO v Brně a odchodu exprimátora Petra Vokřála z Babišova hnutí, začne v polovině září. Švachulovi i ostatním deseti lidem hrozí za účast na zločinecké organizované skupině až 16 let vězení.

Fotogalerie
10 fotografií