Dva Češi ve věku 29 a 31 chtěli mít jistotu, proto na tašku s cenným obsahem posadili hárající fenku pitbulla. Pokud by došlo na slovenské straně k prohlídce jejich mercedesu služebním psem, věřili, že by ho fenka přivedla na jiné myšlenky. Jenže se přepočítali!

Profík Zoro

Vlčák Zoro sloužící u celníků v Senici měl totiž úspěšný týden, odhalil už dvě drogové skrýše. A třetí vyštěkal v autě Čechů poté, co odolal svodům nastražené psí dámy. „Pes byl zpočátku rozrušený, ale je profesionál. Udržel si odstup a drogy vyčenichal,“ pochválila čtyřnohého profíka mluvčí Celního úřadu v Trnavě Iveta Zlochová.

Kšeft za statisíce

Nešlo o maličkost. Více než dva kilogramy sušiny ukryté v kbelíku, černé igelitce a dalším balíčku mohou mít na slovenském černém trhu hodnotu v přepočtu až tři čtvrtě milionu korun. „Závisí to na její kvalitě. To ukážou rozbory,“ dodala Zlechová.

„Z uvedeného množství by se dalo vyrobit minimálně 9 400 jednorázových dávek. Při prodeji by za 2 kilogramy mohl získat na černém trhu přibližně od 10 (250 tisíc korun ) do 31 tisíc (780 tisíc korun) eur,“ upozornila Mária Linkešová, mluvčí policejního ředitelství v Trnavě.

Pašerákovi hrozí až 15 let v base

„Nápad, jak propašovat drogy, je to zajímavý. Na druhou stranu hrozí na Slovensku pašerákům beze sporu tvrdší trest,“ reagoval na kuriózní případ Ivan Douda ze střediska prevence a léčby drogových závislostí Drop In.

Zatímco dvouletý Zoro sklízí pochvalu, mladší z Čechů, Zdenek P. (29), který se přiznal, si zadělal na malér. Za výrobu, držení a obchodování s drogami mu totiž podle slovenských zákonů hrozí 10 až 15 roků vězení. Vyšetřovatel zároveň požádal soud o uvalení vazby.

Průměrná cena 1 gramu marihuany se dle kvality v Česku pohybuje mezi 150 až 300 korunami za gram. Na Slovensku se udává cenové rozpětí od 5 do 14 eur za gram (125–350 korun).

VIDEO: Policie objevila pěstírnu konopí na Plzeňsku.

Fotogalerie
5 fotografií