"Výše" trestů, které minulý týden vynesl soud v Brně, jednomu z napadených, Hamovi (33), který je rodákem z Arménie, doslova vyrazila dech. „V klubu Caribic jsme slavili konec roku i sezóny. Najednou kolem nás procházeli tři chlápci, kteří se anglicky začali navážet do kamarádky. Řekl jsem jim, ať toho nechají. Jeden z nich ale sáhl dozadu do kapsy a vytáhl nůž. Křičel, že je Arab a ničeho se nebojí,“ řekl Hamo, který je několikanásobným českým mistrem v boxu.

Khaled poté zaútočil na Hama a pořezal ho na hlavě a bodl do ruky. To už přispěchal napadené dvojici na pomoc David (31). „Ti druzí dva na něj skočili a drželi ho na zemi. Pak se ten s tím nožem rozmáchl a zřejmě chtěl Davida podříznout. Tomu se až na poslední chvíli podařilo hlavou aspoň trochu uhnout. I tak utrpěl děsivou řeznou ránu na hlavě,“ popsal Hamo.

Podmínky nebo alternativní tresty

Khaled, který v prosinci loňského roku bodal a řezal do Hama a jeho kamaráda Davida, dostal nyní jen pětiletou podmínku. Abdul, který pobodal jiného muže v roce 2016 a v podmínce proto už byl, dostal za napomáhání Khaledovi 220 hodin veřejně prospěšných prací. Zbývající Mohamed, který zatím nůž nepoužil, dostal za trest 150 hodin veřejně prospěšných prací.

Odsouzenému byl uložen alternativní trest obecně prospěšných prací zcela v souladu s navrhovaným trestem ze strany městského státního zástupce, kdy odsouzený  je v podmínce,“ vysvětlila mluvčí městského soudu v Brně Petra Hovorková.

Oba napadení tehdy skončili v krvi v nemocnici. „Hlavnímu z útočníků hrozilo za těžké ublížení na zdraví, vyhrožování a výtržnictví deset let vězení, jeho komplicům za výtržnictví dva roky vězení,“ sdělila v prosinci loňského roku mluvčí policie Andrea Cejnková. Soud to ale viděl jinak.

Hamo nyní zvažuje, zda podat odvolání. „Musíme se společně s Davidem domluvit, což nyní není jednoduché, pracuje totiž v zahraničí, a líčení u soudu se proto nezúčastnil,“ vysvětlil Hamo.

VIDEO: Po útoku Arabů v Brně zůstala na zemi krev napadených.