Obě strany mají od počátku jasno. Podle žalobce pronajímatel, tedy Jihomoravské pivovary, závadu zatajily. A druhá strana? „Žalobce nám nedal jediný důkaz o existenci kazového piva,“ prohlásil právník žalovaného s tím, že se jednalo o skrytou vadu, kterou mohl nájemce během téměř čtyř let důkladnými kontrolami zařízení odhalit.

Soudce chce mít o technologii jasno

Spor je nejen soubojem právníků, ale především odborným. Soudce Petr Ševčík dnes uvedl, že chce mít v celé záležitosti kolem pasterizace piva, která zvyšuje jeho kvalitu, po této stránce jasno. „Tedy zda zařízení na pasteraci, konkrétně přívodní potrubí k němu, bylo vadné, či nikoliv. Proto zadám revizní posudek,“ prohlásil.

Video
Video se připravuje ...

Soudce Petr Ševčík vysvětlil, proč je v celém procesu nutný revizní znalecký posudek. Zdeněk Matyáš

Nejspíš se obrátí na znalce z Fakulty strojní ČVUT, který obdrží od soudu otázky. „Předpokládám, že půjde o záležitost několika měsíců,“ řekl soudce Blesku. Pokud znalec zjistí, že zařízení vadné nebylo, soudce řízení zastaví.

V opačném případě se bude dál zabývat tím, proč pivo oxidovalo a hnědlo, jestli problém nebyl ještě v dalších částech technologie pivovaru. Prozkoumá také všechny reklamační protokoly.

Nájemce zastavil letos výrobu

Czech Beverage Industry Company má vyškovský pivovar pronajatý od státu na deset let. Firma za účetní rok končící loni koncem října prohloubila ztrátu téměř na 14 milionů Kč. Ve ztrátě je od svého založení v roce 2010. Letos výrobu zastavila úplně.

Fotogalerie
6 fotografií