Zlodějské duo, které strávilo v součtu víc času v kriminálech než na svobodě, vybralo od února prokazatelně 33 aut. Přes týden vykrádali auta v Brně, přes víkend jezdili tam, kde se scházelo hodně lidí.

Terčem zlodějů se staly především oktávky a fabie, tu a tam i ojetá felicie. Škody? Zatím více než 300 000 korun. „Na kořist si číhali dopředu přímo na parkovištích. Když si vyhlédnutá oběť zašla nakoupit nebo na oběd, během několika vteřin vytipované auto prohledali a vybrali,“ řekl kriminalista Zdeněk Burian.

Darebáci si uměli poradit i s novými modely – jejich dálkové zamykání zablokovali rušičkou. Byli prý natolik zruční, že někdy vůz, ve kterém kromě peněz v peněžence nic nenašli, zase zamkli. „Okradení vůbec nepoznali, že v jejich autě někdo byl. A možná si dodnes lámou hlavu, kdy a kam se jim z peněženky vypařily peníze,“ poznamenal detektiv Tomáš Kodras.

Z aut ovšem mizela hlavně elektronika, notebooky, mobilní navigace, fotoaparáty, flash disky i osobní věci, které se daly snadno rozprodat po bazarech.

Dopadení díky skryté kameře

Zloději kradli, samozřejmě, i hotové peníze a platební karty. A jedna z těchto krádeží se jim stala osudnou. „Starší z recidivistů vykradl první auto hned čtyři dny poté, kdy se vrátil z kriminálu. Vzal i kartu a při neoprávněném výběru z automatu ho pak zachytila kamera,“ řekl policista Burian. Kriminalisté se pak známé firmě nenápadně pověsili na paty.

Na parkoviště u hřbitova, kam dvojice jezdila krást nejraději, potají připevnili skrytou kameru. A díky ní staršího z kriminálníků chytili za ruku přímo při činu. Pro mladšího si pak přijela zásahovka domů.

Kdo jsou zloději?

Duo gaunerů se poznalo v minulosti ve vězení. Starší z nich (55) strávil za mřížemi při 14 trestech dohromady již tucet let. Mladší (38) seděl zatím šestkrát. Zkušenější šéf se při pobytu na svobodě živil výhradně vykrádáním aut, jeho učeň si přivydělával jako uniformovaná ostraha! Oběma hrozí dalších až pět let vězení. Starší na soud čeká ve vazbě, mladšího vyšetřují kriminalisté na svobodě.

Od začátku roku se v Brně vloupali zloději do 448 aut. A protože spolu s »hřbitovními zloději« se kriminálce v Brně podařilo do dopadnout i další dva gangy specializované na auta, mohou být motoristé v jihomoravské metropoli aspoň na čas klidnější.

Fotogalerie
4 fotografie