Nemanja B. (28), Vaso S. (32) a Biljana J. (30) se v České republice živili jako zahradníci. Bohužel nepěstovali květiny, ale konopí určené na výrobu marihuany. V Blučině si zřídili pěstírnu, pro kterou navíc kradli elektrický proud. Distribuční společnost vyčíslila škodu na 1,5 milionu korun.

Zatímco Nemanja B. a Vaso S. vcházeli do soudní místnosti, v níž byl souzen například i vrah z arboreta Šafránek, s vážnou tváří, Biljana zářila úsměvem, přestože i jí hrozí 12 let za mřížemi.

Při zásahu policie v květnu 2016 bylo nalezeno 2 127 rostlin konopí, které měřily až 105 centimetrů. Zároveň bylo nalezeno 17 kilo nasušené hmoty,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně.

V tuzemsku se gram marihuany prodává v průměru za 178 korun. Gang chtěl ale drogu prodávat v Rakousku, kde jsou ceny výrazně vyšší. Podle zjištění policie tam obvinění minimálně jednu dávku už prodali.

Podle prvotních odhadů by pachatelé za sušenou hmotu a po sklizni vzrostlých rostlin na drogovém trhu získali hodně přes sedm miliónů korun. Takové množství zajištěné drogy i počet nalezených rostlin je v českých poměrech hodně neobvyklý,“ přiznal policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Podle soudce Petra Jirsy hrozí nejvyšší trest Nemanjovi B. který je kromě nedovolené výroby a distribuce drog obviněn i z krádeže elektrického proudu.

Fotogalerie
9 fotografií