Jedna z tradičně sledovaných lokalit se nachází nad parkem u pavilonu Anthropos. Vědci tady klíšťata sledují desátým rokem. Výsledky prezentují v odborných publikacích, zároveň ale s nimi seznamují i veřejnost.

Bádají, ale i varují veřejnost

„V okamžicích, kdy je aktivita klíšťat opravdu vysoká, radíme lidem: Dejte si pozor, vyhýbejte se tomu a tomu konkrétnímu místu s velkým výskytem klíšťat,“ uvedla imunoložka Alena Žákovská z katedry biologie Pedagogické fakulty a oddělení fyziologie a imunologie živočichů Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

V laboratořích loni z Pisárek analyzovali 105 vzorků klíšťat. „Zjistili jsme, že 7,2 procenta vzorků je pozitivních na bakterii, která způsobuje lymskou boreliózu. Ovšem nově jsme ve 2,8 procenta vzorcích objevili bakterii, která způsobuje anaplazmózu. Ta způsobuje onemocnění krve a může mít fatální důsledky v podobě ochromení činnosti červených a bílých krvinek," prozradila imunoložka. 

Pozor na Zamilovaný hájek

Pozor je třeba si dávat i při procházkách v řečkovickém Zamilovaném hájku. Tam pozitivita zkoumaných klíšťat na borelii už v roce 2012 dosáhla stěží uvěřitelných 26 procent. „V mnoha oblastech je riziko nákazy opravdu velké. Nejlepší je vzít před procházkou v přírodě do ruky repelent a postříkat se,“ radí Žákovská.

Vědci zkoumali i další místa v Brně, kde lze téměř s jistotou klíšťata „chytit". Třeba u brněnské přehrady v místě, kde vede asfaltová cestička k Ríšově studánce, v Líšni u jezer nebo na Červeném kopci.  

Nízká proočkovanost

Na vysoké nebezpečí nákazy a nízkou proočkovanost upozorňuje lektorka Oddělení fyziologie a imunologie živočichů na Přírodovědecké fakultě MU Helena Nejezchlebová. „V roce 2019 jsme v České republice hlásili absolutně nejvyšší počty klíšťové encefalitidy na evropské úrovni. A je to tím, že zatímco v sousedním Rakousku je naočkováno 85 procent lidí, u nás jen 25 procent,“ podtrhla alarmující údaj Nejezchlebová.

Nově plánují seminář na téma vývoj vakcíny proti lymské borelióze u lidí. „Je to velice aktuální téma, protože každým rokem je v České republice hlášeno až 5 tisíc případů,“ upozornila bioložka.

Video: Jak vypadá odchyt klíšťat

Video
Video se připravuje ...

Ženy s bílými vlajkami chodí po lese: Takhle se odchytávají klíšťata! Daniel Vitouš