Jenže jeden z největších obyvatel sladkovodních vod v Evropě nechtěl prodat svou kůži lacino. „Měl zpočátku ohromnou sílu, ale po půlhodině přetahované se unavil. Stál jsem po kotníky na mělčině, táhl ho a říkal si, jak dál. Nakonec mi s ním na břeh pomohl strýc, když ho drapl za tlamu,“ popsal nadšený rybář.

Ani teď se sumec nedal, secvakl tlamu plnou drobných zubů, kterým rybáři říkají kartáče. Jsou to desítky malých háčků, které když se zaboří do kůže, tak to pěkně bolí...

Zuby secvakly...

Naštěstí Tomášův strýc je zkušený sportovní rybář a s enormním tlakem rybího monstra si poradil. „Byl to ale nepříjemný zvuk, takové cvaknutí jako když pevně scvaknou zuby kostry. Strejda zanadával, ale nepustil,“ popsal student.

Vyčerpaný sumec poté podstoupil "dokumentaci", vždyť pro studenta provozně-ekonomické fakulty Mendelovy univerzity jde o zatím největší rybářský úspěch.

„Volal jsem tátovi a přítelkyni, aby přišli a udělali fotky. Plácali jsme se po ramenou, člověk má radost. Ale taky jsem si prohlížel stavbu těla ryby, hlavu, prsní ploutve, člověk obdivuje, jak to příroda dokáže vymyslet,“ přemítá s odstupem několika dnů Tomáš Rozsypal.

Zpátky do rybníka

A konec nočního lovu?  „Je to trofejní kus, takže dostal propustku zpět na svobodu,“ řekl Blesku Tomáš. Sumci, který vynaložil při hodinovém boji obrovskou energii, musel paradoxně jeho lovec pomoci.

„Musíte mu neustále přidávat tekoucí vodu do žáber, aby měl kyslík. Na mělčině s ním jezdíte dopředu a zpátky, než se probere. Až je úplně v pořádku, pustíte ho zpět,“ popsal více než půlhodinový rituál návratu sumce do jeho prostředí.

Tomáš má od teď při posezení u vody pro kolegy z Petrova cechu zaručenou historku, jak udolal obřího sumce. A další určitě časem přibudou.    

Zajímavosti o sumcích

Sumec velký je největší sladkovodní rybou v Evropě. Tento noční dravec se dožívá 20-40 roků, ročně přibírá 1 až 3 kilogramy váhy, po 20. roce života měří většina jedinců více než dva metry. Vyhovují mu velké toky s pomalým proudem a nádrže se stojatou vodou. Dospělý jedinec chytá červy, obojživelníky, plazy a korýše, z ryb líny a kapry. Dokáže ulovit i kachny.

VIDEO: Setkání s velrybou v New Yorku.

Video
Video se připravuje ...

Rybáři v americkém New Yorku natočili, jak je jen o kousek minula velryba. Storyful Rights Management / Youtube

Fotogalerie
5 fotografií