Vrásky na čele vyvstávají nejednomu milovníkovi rybaření. Současná vedra totiž ani zdaleka neprospívají rybám. Důvodem je nedostatek vody v důsledku slabých zimních srážek a zvýšený odpar vody. Na chovných rybnících klesá, anebo se dokonce zcela zastavil, přítok.

Kvůli nedostatku okysličeného vzduchu tak můžete na hladinách vodních ploch vidět plavat vysílené ryby. Ty totiž lapají po dechu a snaží se takzvaně nouzově dýchat. Na hladině rozevřenými ústy chytají kyslík. „Vyloženě špatná je pak situace na většině pstruhových revírů Prahy. Minimální průtoky a prohřívání vody lososovitým rybám nesvědčí. Některé pstruhové potoky prakticky netečou, například Výmola nebo Svinařský potok,“ říká Pavel Vrána, odborný referent životního prostředí z Českého rybářského svazu.

Predátoři mají žně

Situaci nepomáhají ani malé vodní elektrárny, které čerpají příliš mnoho vody. V některých případech proto hrozí, že veškerá voda skončí v náhonu elektrárny a koryto řeky vyschne. To by pak ohrozilo existenci nejenom ryb, ale veškerých dalších živočichů a rostlin.

Ilustrační foto.
Autor: David Malík

První ryby z nedostatku kyslíku už museli vylovit v potoku Výmola v Úvalech: „Na hladině bylo asi dvacet ryb. Byl to smutný pohled. Bohužel s tím nemůžeme nic dělat,“ říká Jan Kubera, který uhynulé ryby odklízel. Sladkovodní ryby však v těchto dnech neumírají pouze z nedostatku kyslíku.

V mělkých vodách je loví predátoři. Ti mají naopak žně. Ryby totiž nemají dostatek skrýší a stávají se tak jednoduchými úlovky čápů, racků nebo i rybích dravců. Následující dny proto rozhodnou, kolik rybí populace zůstane v řekách, říčkách a tůňkách na území Prahy.

Fotogalerie
6 fotografií